‘De veranderende paradigma’s van een nieuw (deels digitaal) gezondheidsecosysteem’
>10 oktober 2022
Door een jarenlang gebrek aan regie, met het sneven van het landelijk EPD als dieptepunt, kampt de Nederlandse zorg nu met een onoverzichtelijk geheel van digitale initiatieven die niet met elkaar communiceren. Dat belemmert goede zorg en kost onnodig veel geld. Het wordt tijd voor meer regie, om orde aan te brengen in de chaos van de digitalisering in de zorg. Die conclusie werd getrokken tijdens de Transformatie Dialogen van 10 oktober in hotel New York in Rotterdam.
De Transformatie Dialogen is een serie kleinschalige denktankdiners georganiseerd door de Blommestein Groep, in samenwerking met Info Support. Op 10 oktober bespraken verzekeraars, medisch specialisten, zorgbestuurders, CIO’s, analisten en bestuurders uit het bedrijfsleven de uitdagingen van digitalisering in de zorg. ‘Denkkracht van buiten’ is een belangrijk concept in deze dialogen.
Worden zorginstellingen ICT-bedrijven?
Nou is het niet zo dat er in de zorg niets gebeurt op het gebied van het uitwisselen en analyseren van data. Het wiel wordt echter op veel plekken opnieuw uitgevonden. Een aantal initiatieven werd besproken, waarbij opviel dat technologie niet de bepalende succesfactor is. Het gaat vooral om het goed gebruiken van technologie. Digitalisering van de zorg is in essentie een veranderkundige opgave: processen gaan er radicaal anders uitzien en zorgprofessionals gaan echt anders werken. Wordt een zorginstelling een IT-bedrijf, zoals bij banken en verzekeraars is gebeurd? Nee, was een conclusie. Maar er gaat wel een “digitaal laagje over alles heen en dat laagje wordt bepalend voor het succes van je organisatie”, zei een deelnemer. Dat betekent onder meer dat de kennis van digitalisering in de hele organisatie op peil moet worden gebracht. Van zorgprofessional tot raad van toezicht.
Ministerie, neem de regie!
Naast de zorginstellingen zelf zijn ook de andere partijen in het zorgveld aan zet om digitalisering in de zorg naar een hoger plan te tillen. Zo zijn er landelijke afspraken nodig voor onder meer standaardisatie, zodat zorgdata uitgewisseld kan worden. Het ministerie van VWS lijkt dit op te pakken en dat is hoopvol, zo stelden de aanwezigen. Die regie is nodig om orde aan te brengen in het diffuse landschap van digitalisering in de zorg, daarover waren alle aanwezigen het eens. Het was mooi om te zien dat tijdens het gesprek aan tafel vanuit verschillende invalshoeken de vele aspecten van zorgdigitalisering aan bod kwamen. Met als uitgangspunt: digitalisering is geen doel, maar een middel. Een middel om de zorg beter te maken: effectief, betaalbaar, toegankelijk en vanuit het perspectief van zorgprofessional èn patiënt.
GESPREKSPARTNERS
>BRENG ORDE AAN IN DE CHAOS VAN DIGITALISERING IN DE ZORG!
RECENSIES
>DEELNEMERS
"Op maandagavond 10 oktober deelgenomen aan een inspirerende transformatie dialoog. Nuttig om een aantal onderwerpen rondom transformatie en digitalisering te bespreken in een gezelschap met expertise op diverse vakgebieden. Ook heel interessant om te horen hoe de digitalisering van het havenbedrijf in Rotterdam wordt aangepakt in een internationale context. Er blijken verrassend veel parallellen te zijn met de zorg."
"Tijdens het denktankdiner werden diverse perspectieven in een open setting gedeeld met de aanwezigen. Deelnemers hadden een diverse en complementaire achtergrond, maar de genderbalans was zoek. De inbreng van het perspectief van een buitenstaander (in deze: het Havenbedrijf) was enorm verrijkend voor allen. Na afloop wilde dit denktankdiner samen in de doe-stand. Wat mij betreft pakken we daar op door."
Leuk onderwerp, interessante deelnemers met mix van achtergronden. Erg goed om Paul Walter te horen over de haven en de parallellen te zien met de zorg. Sfeer was goed en gelukkig af en toe ook scherp. Ik heb kennis opgedaan en contacten gelegd waar ik zeker nog een keer verder mee praat. Dank!
"#Doeslief was er niet altijd bij. Gedeeld werd de verbazing dat we met z’n allen te lang, te veel ongemak accepteren, terwijl technologie en data het verschil kunnen maken. Of we elkaar na dit goede, scherpe en open gesprek in stelling brengen, laat ons niet los en kom er op terug. En natuurlijk, zoals iemand op LinkedIn opmerkte, diversiteit aan tafel is het belangrijkste ingrediënt voor vernieuwing."
volgende editie
>TRANSFORMATIE DIALOGEN
>2023
De Transformatie Dialogen is een serie kleinschalige denktankdiners georganiseerd door de Blommestein Groep, in samenwerking met Info Support. De volgende editie staat gepland voor 2023.