• slide
  • slide
  • slide
  • slide
TERUG

DINERDEBAT

TERUGBLIK

Voorbode van het veranderende zorglandschap

31 oktober 2022

Het samenspel tussen preventie en curatieve zorg is complex. Ontwikkelingen in de samenleving doen het gewicht steeds meer overhellen richting preventie. Een van de belangrijkste vormen van preventie is vaccineren. Bijvoorbeeld tegen het humaan papillomavirus (HPV). Hoe zit het met de vaccinatiegraad voor HPV, wat kunnen we doen om die te verhogen? Daarover discussieerden experts uit de wereld van de geneeskunde, de wetenschap en patiëntenorganisaties tijdens het denktankdiner Panorama van de Zorg van 31 oktober jongstleden. Het diner vond plaats in het Rotterdamse Hotel New York en is een initiatief van Blommestein Groep en MSD. 
 

Lees wat er gezegd is in de management summary:  

 

GESPREKSPARTNERS

Judith Zuijderhoudt

Director Policy, Communication & Population Health
MSD Nederland

Ellen Swanborn

Voorzitter
Stichting Red Vulva

Pauline Roelfzema-Geurtsen

wnd. voorzitter
Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Jeanne-Marie Hament

Programma Manager Rijksvaccinatieprogramma
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Bram ter Harmsel

Gynaecoloog en directeur
Roosevelt Kliniek

Yoeri Luijf

Therapeutic Area Lead Vaccines and Infectious Diseases
MSD Nederland

Marloes Carlier

Strategisch Adviseur
KWF Kankerbestrijding

Yvonne van Duijnhoven

Directeur
GGD & GHOR Rotterdam-Rijnmond

Gemma Kenter

Em. Prof Gynaecologische Oncologie en Bestuurslid
Stichting Olijf

Kim Pot

Oprichter
Close met je doos

Ruud Bekkers

Gynaecoloog-oncoloog en Hoogleraar preventie gynaecologische kanker, Maastricht University
Catharina Ziekenhuis

Ralf van de Laar

Gynaecoloog Oncoloog
Erasmus MC

Panorama van de Zorg

IMPRESSIE IN BEELDEN

Een korte terugblik

Er is een veelheid aan inzichten, meningen en ideeën besproken. Onderstaand een impressie met enkele foto's. 

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

“Als we vooruitgang willen boeken naar meer gezondheid in de plaats van ziekte en zorg zou een beperkt deel van het huidige budget voor curatie geïnvesteerd moeten worden in meer preventieve inzet.”

Yvonne van Duijnhoven, directeur Publieke Gezondheid, GGD&GHOR Rotterdam-Rijnmond

RECENSIES

DEELNEMERS

Yvonne van Duijnhoven

Directeur
GGD & GHOR Rotterdam-Rijnmond

"Het was een geanimeerde avond waarin actuele ontwikkelingen werden gewisseld over de aanstaande inhaalcampagne 18-26 jarigen vanuit RIVM en VWS, maar ook de wetenschappelijke inzichten en lopend relevant onderzoek werden benut in onder meer de discussie over de meest passende leeftijds- en doelgroepen voor HPV vaccinatie. Het delen van de ervaringen vanuit de diversiteit aan invalshoeken maakte het een waardevolle avond. Zo passeerden onder meer het perspectief van ervaringsdeskundigen, patiëntenverenigingen met heldere informatie behoeften en mooie initiatieven daar zelf positief aan bij te dragen, waar ook KWF voorbeelden van in bracht, van behandelaren over wat zij tegenkomen in de kliniek, wat er bij wie nog gewonnen kan worden aan gezondheidswinst en met ook soms duidelijke stellingnames in wat te doen om het preventiebereik te verhogen. Verder werd ingebracht vanuit de GGD praktijk wat we van de corona lessen kunnen meenemen naar de HPV-vaccinatieaanpak, en werd ook met elkaar gedebatteerd welke ambities we als Nederland zouden moeten stellen, input die zijn weg kan vinden naar de taskforce HPV. Zo maar een kleine bloemlezing uit een rijk gevulde avond."

Kim Pot

Oprichter
Close met je doos

"Panorama van de zorg was een waardevolle avond met een divers gezelschap. De verschillende invalshoeken hebben mijn blik verruimd en het vuur in mij over dit onderwerp verder aangewakkerd. Er is nog veel werk aan de winkel, maar het is fijn om te weten dat dit gevoel breed gedragen wordt."

Ruud Bekkers

Gynaecoloog-oncoloog en Hoogleraar preventie gynaecologische kanker, Maastricht University
Catharina Ziekenhuis

"Wat ik vooral meeneem van de avond is dat hard er gewerkt wordt op diverse fronten om HPV vaccinatie een succes te maken en hoe nodig dat ook is. Daarnaast is er voor mij nog wel een slag te slaan in het overwinnen van weerstand tegen een preventie afhankelijke zorgpremie en vaccinatie van de oudere risicogroepen. Altijd goed om te weten waar de gevoeligheden liggen."

Jeanne-Marie Hament

Programma Manager Rijksvaccinatieprogramma
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

"Uit onderzoek blijkt dat veel mensen onvoldoende van HPV kanker weten. Daardoor kan men ook geen goede beslissing nemen over meedoen aan het bevolkingsonderzoek of de vaccinatie. Het is belangrijk dat vanuit meerdere organisaties de informatie over HPV voor alle mensen toegankelijker wordt. Door samen te praten over hoe we dit kunnen realiseren is behalve noodzakelijk ook heel inspirerend."

Ellen Swanborn

Voorzitter
Stichting Red Vulva

" HPV de wereld uit is het doel van Stichting Red Vulva. Om dan als patiënten-vertegenwoordiger mee te kunnen doen aan een denktank gesprek op dit niveau was heel waardevol. Ik hoop dat mijn bijdrage een zaadje geplant heeft voor nieuwe inzichten en nog betere initiatieven, een vervolg zou mooi zijn want voor de patiënten is deze discussie nog lang niet gesloten en snelheid is geboden. Iedere patiënt met een vorm van kanker veroorzaakt door HPV of met genitale wratten, is onnodig en één te veel!"

volgende editie

PANORAMA VAN DE ZORG

13 juni 2023

Het Panorama van de Zorg: het veranderende zorglandschap 


Het Panorama van de Zorg verkende de afgelopen jaren de route naar het verbeteren van de kwaliteit, betaalbaarheid en innovatiekracht van de Nederlandse zorg. Alle parameters en oplossingsrichtingen wezen naar hetzelfde punt: de patiënt. In 2023 maakt ‘het Panorama’ de vervolgstap naar de randvoorwaarden voor het sturen op preventie en gezondheid in relatie tot het Panorama van Nederland.