de innovatiekracht van digitale netwerkplatforms in de zorg
>05 februari 2020
Netwerkplatforms zoals Amazon, Spotify en Airbnb zetten de bestaande economie op zijn kop. Het is naïef om te denken dat de zorgsector aan deze disruptie zal ontsnappen. De zorgsector kan beter de kansen benutten die de platformeconomie biedt! Hoe? Dat werd verkend tijdens het denktankdiner Platforms van Waarde(n).
Eindelijk echt de patiënt centraal
Tijdens het debat, een initiatief van ZorgDomein en Blommestein Groep, werden verschillende perspectieven belicht en uitgediept, in soms pittige discussies. Een Amazon die de hele zorgsector overhoopgooit is er (nog) niet, maar disruptie is op sommige gebieden in de zorg al wel gaande. Zoals platforms van groepen chronische patiënten waarop behandelaars worden gewaardeerd en kennisnetwerken zoals Parkinsonnet. Platforms kunnen eindelijk de belofte van ‘de patiënt centraal’ waarmaken, zo werd gesteld tijdens het debat. Alle succesvolle platforms zetten immers de consument aan het roer, de echte disruptie komt van de mensen die het platform gebruiken. In de zorg zullen patiënten veel meer ervaringen gaan uitwisselen en kennis delen. De relatie tussen zorgaanbieder en patiënt wordt daardoor gelijkwaardiger, zo is de verwachting.
GESPREKSPARTNERS
>“Disruptie komt van de burger, als die zijn eigen data gaat verzamelen en delen.”
Tiana van Grinsven, lid raad van bestuur Zorginstituut Nederland.
RECENSIES
>DEELNEMERS
Een uitstekend gezelschap met een interessant en divers scala aan inzichten en perspectieven om elkaars inzichten te kunnen verrijken. Mijn conclusie: platformen kunnen zeker een aanwinst voor de zorg zijn en nieuwe waarden voor diverse stakeholders creëren. Maar we moeten ook rekening houden met een aantal risico's. Onze toekomst op dit gebied is op de lange termijn moeilijk te voorspellen. Toch voel ik urgentie om niet te wachten totdat platformen ons in de zorg overkomen. En dat hoeft ook niet, we kunnen in spreekwoordelijke zin vandaag nog beginnen maar wel met een realistisch ambitieniveau. Belangrijk is daarbij om wendbaar te blijven in de oplossingen die we kiezen en misschien nog wel meer om met zeer open mind over de businessmodellen na te denken die we met deze platformen kunnen creëren. Dit alles om kwalitatief hoogwaardige zorg, toegankelijk en betaalbaar te kunnen houden. Gefaciliteerd door een prima voorzitter en open en aanmoedigende sfeer, was het waardevolle bijeenkomst.
Ik vond het een goede avond – prima en prikkelende voorzitter en uitdagend t.o.v. je eigen ideeën en aannames. Niemand weet hoe de zorg erover 10 jaar uit zal zien – maar dat er grote veranderingen aankomen is wel zeker. Het gesprek – de discussie – helpt zeer om je eigen aannames en ideeën eens goed aan te scherpen. Vraag die nog resoneert: Kunnen we als zorgaanbieders over onze eigen schaduw heen springen en tot echte samenwerking komen waarbij de patiënt vanuit gelijkwaardigheid betrokken is? Van wie zijn de data? Wat voegen wij als ziekenhuizen toe aan de zorg in de toekomst? Hoe vertalen platform mogelijkheden zich naar de zorg? En tot slot – ongekende digitale mogelijkheden leiden niet perse (of vanzelf) tot goede zorg.
Ik vond de avond zeer zinvol, intensief en constructief. De hele discussie rondom platforms en de waarden gingen aanzienlijk verder dan ik had verwacht. Er kwamen veel vernieuwende zaken naar voren en ook het grote belang van platformen, o.a. in de regio. Het geeft talrijke nieuwe mogelijkheden als er veel data beschikbaar komt. Met name de mogelijkheden die het geeft om in de toekomst zeer gericht een specialist te zoeken die bij jou past. Feitelijk gaat de patiënt straks zelf zijn specialist uitzoeken en doet dat op basis van kwaliteitscriteria en afstand speelt dan minder een rol. De patiënt komt echt aan het stuur. Ook de positie van Zorgdomein kwam aan de orde en verliep op een zeer constructieve wijze. Al met al een zeer zinvolle avond waar ik weer veel geleerd heb. Ik ben er graag weer bij de volgende keer
volgende editie
>PLATFORMS VAN WAARDE(N)
>24 november 2021